Thuiskomen | Mensen | Beelden | Contact | Zoom

Hotel Restaurant La Balance   Hotel Restaurant In de Rubbens

Hotel-Restaurant La Balance, Markt

 

Hotel-Restaurant In de Rubbens, Stationsstraat

In de jaren stillekens hadden we in ons eigenste Zele verschillende hotels. Eind negentiende eeuw was er Hotel-Restaurant La Balance aan de voet van de kerktoren, in de Stationsstraat was er Hotel In de Rubens en in een niet zo ver verleden kon je een bed vinden om te overnachten in Gasthof Het Anker op onze Markt. Lange tijd moesten mensen die een bed voor de nacht zochten hun heil zoeken in Lokeren of Dendermonde. Sinds een achttal jaar is er terug een alternatief: B&B De Krulwilg.
Een B&B staat voor Bed & Breakfast ofte Kamer met Ontbijt. Het aanbieden van logies voor reizigers heeft altijd bestaan maar door de internationalisering, de sterke toename van het aantal reizigers, het fietstoerisme en de komst van internet is het begrip bed and breakfast aan het begin van de 21e eeuw herontdekt. De belangstelling voor en de vraag naar logies en ontbijt is gegroeid. B&B’s worden niet langer gezien als een lowbudget-verblijfsaccommodatie, maar als een aantrekkelijk alternatief voor de gewone hotel- of motelkamer.
In de rustigste straat van Zele, Veldeken, vind je ‘De Krulwilg’. De B&B van Denise De Landtsheer en Johan Verdonck, Mensen van bij Ons, herbergiers van de eenentwintigste eeuw… Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik Denise toen ik haar enkele maanden geleden toevallig ontmoette of er in De Krulwilg een mooi verhaal huisde. Ze zag dat niet onmiddellijk zitten. Ik gaf haar mijn kaartje en enkele dagen later kreeg ik een mailtje: ze hadden er samen eens over geklapt en ik moest maar eens afkomen.
Wegwijzer naar De Krulwilg  
Johan Verdonck en Denise De Landtsheer

B&B De Krulwilg

Denise
De Landtsheer
&
Johan Verdonck

Uithangbord De Krulwilg

De wegen van het schepencollege zijn vaak ondoorgrondelijk. Sinds de aanleg van het rondpunt aan de Keltenlaan is dat van Veldeken gebarricadeerd en is deze straat voor de bewoners ervan een oase van rust & stilte geworden. Een betere ligging voor een B&B vind je niet in onze gemeente. Aan nummer 39 staat er een krulwilg en De Krulwilg.

Denise en Johan zijn geen echte autochtonen. De roots van Denise liggen in Kalken. Op 30 september 1953 zag ze het levenslicht en na haar studies van logopediste kon ze in 1975 onmiddellijk aan de slag in ons Zeelse revalidatiecentrum. In 1976 trouwde ze met Marc De Kimpe uit Hamme en kwamen ze in Zele wonen omdat het praktisch was om dicht bij het werk te wonen. Denise en Marc kochten een bouwgrond op Veldeken en in 1982 bouwden ze er hun mooie huis. Ze kregen twee kinderen: Griet en Gert. Denise werkte als logo met kinderen met lees-, schrijf- en articulatieproblemen. Een job die ze met hart en ziel deed. Marc was gestart als inspecteur bij de belastingen en via promotie was hij bij de Bijzondere Belastinginspectie geraakt. In 1987 is Marc plots overleden. Voor Denise brak toen een erg moeilijke tijd aan: haar twee kinderen, het grote huis, de tuin, haar job… Twee jaar later leerde ze Johan kennen.   Johan (1949) is van Lokeren. Als godsdienstleraar werkte hij in het GITO (Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs) in Sint-Amandsberg. Ook al was het geen simpele opdracht de laatste jaren, voor Johan was het een roeping. Hij had een vrij grote vrijheid om creatief aan de slag te gaan. Regelmatig organiseerde hij samen met zijn collega’s die islam en moraal gaven samen projecten en voordrachten om zo mensen dichter bij elkaar te brengen, een must in deze tijd. Ook had hij aandacht voor risicogedrag bij jongeren, deed aan drugspreventie en heel vaak voelde hij zich een beetje therapeut om jonge mensen te helpen bij hun problemen. Een groene leerkracht heet dat.
    De start
Logo Fietsvriendelijk logies   Al meer dan 22 jaar delen Denise en Johan samen lief en leed. In 2002 waren de kinderen het huis uit en was het huis eigenlijk te groot voor hun beidjes. Drie kamers stonden er vrij en omdat Denise een overlevingspensioen had, zochten ze naar een mogelijkheid om te stoppen met werken en toch iets om handen te hebben. Vanop hun reizen hadden ze erg positieve ervaringen opgedaan met chambre d‘hotes en dus vatten ze het plan op een eigen B&B te starten. Met Pasen 2003 hadden ze hun eerste gasten. Starten met een B&B is één, naambekendheid is een ander paar mouwen. In de aanvangsfase waren ze aangesloten bij Vrienden op de Fiets* en ook bij ‘Gezinnen op de Fiets’ van de Gezinsbond. Gezien Zele vrij gunstig gelegen is in de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent, op Vlaanderen fietsroute ligt en ook op de routes die naar onze Vlaamse kust leiden, kreeg De Krulwilg vrij snel respons. Dat was de beginperiode.
Doorheen de jaren hebben Denise en Johan hun B&B op de kaart weten te plaatsen. Ze hebben een eigen website* en ook van de VVV-kantoren van Dendermonde, Lokeren en Berlare krijgen ze geregeld gasten doorgespeeld. Sinds enkele jaren is De Krulwilg ook officieel geregistreerd bij Toerisme Oost-Vlaanderen en kregen ze twee sterren toegekend. Ze zouden er drie gekregen hebben maar door het feit dat de badkamer gezamenlijk is, kon die derde ster er niet bij. In die acht jaar dat De Krulwilg groeit en bloeit, zijn er al heel wat nationaliteiten op Veldeken de revue gepasseerd. Boven aan de trap hangt er een wereldkaart met daarop vlaggetjes geprikt. Meer dan dertig verschillende vlaggetjes. Naast bijna alle Europese landen staan er ook vlaggetjes in Australië, China, Japan, USA, Zuid-Afrika, Canada, Brazilië… De wereld is blijkbaar heel klein in Veldeken.
Sinds enkele tijd hangen er ook wegwijzers naar De Krulwilg. Dat was soms wel nodig, lacht Johan, want Veldeken werd soms verward met de Veldekensstraat en het is al meermaals gebeurd dat ze daar aan huis nummer 39 aanbellen. Daar woont een bejaard koppel dat soms veel moeite heeft om buitenlandse gasten diets te maken waar Veldeken 39 is.
Wereldkaart met vlaggejes van de thuislanden van de gasten van De Krulwilg
    Gasten
Toeristische folders in De Krulwilg   Over een heel jaar bekeken haalt de B&B een bezettingsgraad van 85%. De trend de laatste jaren is dat veel vragen komen van bedrijven. Het is opmerkelijk, vertelt Denise, dat die mensen, die een hele week van huis zijn, De Krulwilg verkiezen boven bv. het Biznishotel. Blijkbaar verkiezen ze de huiselijkheid, de gezelligheid boven de hotelsfeer. Naast deze gasten krijgen ze vooral toeristen over de vloer. Mensen die profiteren van de ideale ligging om Gent, Brugge en Antwerpen te bezoeken of een dagje te Brusselen. In het weekend krijgen ze vaak een vraag van Zelenaars die op zoek zijn naar een bed voor de nacht voor familieleden die ze uitgenodigd hebben voor een feest of dergelijke. Fietsers passeren ook op Veldeken. Sportievelingen die de Vlaanderen fietsroute volgen of via de fietsknooppunten op weg zijn naar de kust.
Een aantal jaren geleden kreeg De Krulwilg een invasie van Nederlanders en Engelsen te verwerken. Allemaal partners van mensen die in Dendermonde een maagverkleining lieten uitvoeren en in de buurt van het ziekenhuis wilden logeren. Die gasten vroegen echt meer aandacht, herinnert Denise zich. Soms moesten we een taxi regelen, soms zelfs patiënten gaan bezoeken om te horen of ze iets nodig hadden… Meestal bleven ze nog enkele dagen nadat ze ontslagen waren uit het ziekenhuis en moest ik zorgen voor lopend voedsel, gaat Denise verder. Makkelijk was soms wel anders.
Maar af en toe krijgen we ook van die specialekes binnen, vervolgt Johan. Een man die het huis ontzegd is en tijdelijk een onderkomen zoekt, drie Schotten die naar Vlaanderen kwamen om een erfenis op te halen, een Zwitser die te voet naar Engeland trok en wondroos kreeg en noodgedwongen drie dagen langer bleef. Ooit hadden ze een neger te gast die een operatie aan zijn (te) dikke lippen had laten uitvoeren en alle dagen pannenkoeken op het menu wou en heel verbaasd was dat hij heel het huis niet mocht gebruiken.

Kamer met ontbijt
Normaal gezien is een B&B een kamer met een uitgebreid ontbijt ’s morgens. Denise is een keukenprinses, ze volgde zelf heel de opleiding kok aan onze avondschool. Twee maal heeft ze zich laten verleiden om voor gasten te koken. Op reis hadden ze in een chambre d’hote een koppel uit Parijs leren kennen. Het jaar daarop boekten ze vijf dagen in onze B&B en vroegen of Denise de vier avonden voor hen een Vlaamse specialiteit uit haar mouw wou schudden. Goede ziel als ze is, zei ons Denise maar ja. Stoofvlees, paling in ’t groen, Koninginnehapje, biefsteak met frieten… een keuze maken, was geen probleem.

Alleen was het een volledig dagprogramma, heel de week had ze de handen vol met het ontbijt, kamers opruimen, boodschappen doen, koken, de tafel dekken en dan ’s avonds nog eens met de gasten tot elf uur aan tafel zitten. Ze heeft het zich wel beklaagd want er bleef echt weinig tijd over voor andere zaken. Als ze nu de vraag krijgt, verwijst ze haar gasten door naar de eetgelegenheden in de buurt.

  Gasten aan het ontbijt
Badkamer   Dagschema
Het werk in een B&B moet je niet onderschatten, zegt Denise. Uitslapen is een werkwoord dat we zelden vervoegen. Om zes uur uit de veren en om half zeven rijdt Johan al naar de bakker. Inmiddels zorg ik voor het ontbijt. Onze gasten zijn doorgaans ook vroege vogels, gaat mijn gastvrouw verder. Terwijl ze ontbijten, controleer ik het sanitair en de badkamer. Op het vlak van hygiëne is Denise een echte perfectioniste: ’t moet kraaknet en proper zijn. Eens mijn gasten de deur uit zijn, maak ik de bedden op, kuis de badkamer en bijna alle dagen is er was en strijk. Het is dikwijls middag eer ik met alles rond ben. Het belangrijkste is dat je het graag doet, gaat Denise verder. Om er schatten op te vergaren, moet je het niet doen. We staan beiden achter onze keuze en we proberen onze gasten keer op keer goed te ontvangen. Het onthaal vinden we erg belangrijk. Na al die jaren, neemt Johan over, merk je vrijwel onmiddellijk welk vlees je in de kuip hebt. Je hebt mensen die openstaan voor contact, anderen zijn dan meer gesteld op hun privacy en dat proberen we dan ook te respecteren. Van sommigen ken je enkel hun naam, anderen daarentegen vertellen over hun leven, wat hun bezighoudt, wat hen drijft.

Voor onze talen is het ook goed, vervolgt Johan. We kunnen ons allebei vrij goed uit de slag trekken in het Engels, het Frans en het Duits. Spaans lukt me ook nog maar vlotjes converseren met bv. Polen, die enkel en alleen Pools kennen, da’s niet simpel. ‘Na zdrowie’ (santé), dat is het enige woord dat ik ken in het Pools, lacht Johan. Voor ons gemak hebben we een woordenboekje gekocht zodat we ons toch min of meer verstaanbaar kunnen maken.

Prijs
Voor een kamer van twee personen betaal je 50 euro, iemand die alleen is 35. Kinderen overnachten voor de helft van de prijs. Als je even surft op tinternet, merk je dat de prijzen van De Krulwilg vrij democratisch zijn. Dat klopt, antwoordt Denise, maar net zoals bij hotels is er een groot onderscheid in het aanbod. Wij zijn een doorsnee B&B maar je hebt er ook met jacuzzi, sauna, stoomdouche, zwembad… Het is dan ook niet meer dan normaal dat je daar het dubbele van de prijs betaalt. De laatste jaren rijzen de B&B’s als paddenstoelen uit de grond. In Zele zijn wij voorlopig alleen. Onze naaste collega, B&B De Hagewinde, ligt op ’t Schuitje in Berlare. In Lokeren en Dendermonde zijn er wel een pak meer. Als we volgeboekt zijn en toch nog een aanvraag krijgen, verwijzen we graag door naar één van onze collega’s uit de buurt.
Kamers
Ze hebben twee kamers, eigenlijk drie. Alle kamers beschikken over een tv, video, draadloos internet, een koelkast. De derde kamer wordt enkel gebruikt als het echt nodig is: iemand die kost wat kost wil overnachten of om een familie te kunnen herbergen. Mooi is dat de twee kamers een naam hebben: de Treurwilg en de Knotwilg. De kamers zijn mooi ingericht en blikken op het schone hinterland tussen Veldeken en de Keltenlaan. Op de gang hangt er een rek met allerlei toeristische folders uit ons Vlaanderland.
  Plakkaat Bed and Breakfast Twee sterren
Bord oplaadpunt elektrische fietsen  

Verder is er een fietsenstalling en kunnen ook fietsers die elektrisch fietsen hun stalen ros gratis heropladen. Verder mogen de gasten, als ze dat willen genieten van het terras met een o zo zalig uitzicht op een brokje Zeelse natuur.


Ook een B&B ontsnapt niet aan de papieren tijgers. Doorheen de jaren zijn er tal van reglementen uitgevonden waaraan je als B&B moet voldoen wil je wettelijk in orde zijn. Daar komt heel wat bij kijken, zucht Denise, maar ja, het moet nu eenmaal. Ik heb nu een eigen BTW-nummer en alle drie maanden breng ik mijn facturen bij de boekhouder. De Krulwilg is in feite een klein bedrijfje. En voor het mnisterie van Economische Zaken moet ik iedere maand invullen hoeveel personen er overnacht hebben en voor welke doeleinden. Statistieken is blijkbaar een hobby apart in Brussel.

Kamer De Knotwilg   Kamer De Treurwilg
Hobby & Vrije tijd    

Ondanks alle drukte is er nog een leven naast de B&B. Eén dag per week zorgen ze voor Gerben en Bente, de twee kleinkinderen van Denise. Een dag waar Denise iedere week naar uitkijkt en waar ze echt van geniet. Oma is een eretitel.
Wandelen is een passie die ze met elkaar delen. Iedere zondag als het lukt, trekken ze er samen op uit voor een tocht van twintig kilometer. Meestal sluiten ze aan bij tochten die georganiseerd worden door de Vlaamse Wandelliga. Het toffe hieraan, verduidelijkt Johan, is dat je vaak op plaatsen komt die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek en zo zie je nog eens iets wat de moeite waard is. Maar ze hebben nog meer in hun mars. Zo heeft Denise al vijf keer de Dodentocht uitgestapt terwijl Johan al verschillende halve en één hele marathon op zijn naam geschreven heeft. Meestal kilometers die loopt ten voordele van Artsen Zonder Grenzen. Van diehards gesproken.

 

Ook hun vakantie is stappen. Ieder jaar trekken ze er steevast voor drie-vier weken op uit. Ze hebben een mobilhome en dat is dan hun B&B voor die zalige tijd. De laatste jaren doen ze in stukken de route naar Compostella. Dit jaar was de Via de la Plata aan de beurt. Ze vertrokken in Sevilla voor een tocht van 300 kilometer naar Càceres. Negen dagen stappen met de rugzak, een deugddoende ervaring, zegt Johan. Denise knikt met een zalige glimlach alsof ze de tocht herbeleeft.
Iedere maand gaat Denise ook koken voor negen mensen die begeleid wonen. Een avond waar heel wat voorbereiding en tijd in kruipt maar waar ze heel veel deugd aan beleeft. Zo kan ze haar culinaire talenten nog eens botvieren en dat doet ze graag. Zo maar iets kunnen en mogen doen voor anderen, gratis, belangeloos en voor niets maar betaald worden met vriendschap en genegenheid… Denise zou die avond voor geen geld van de wereld willen missen.

Velt
En dan is er nog Velt. Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dit met respect voor de natuur. Velt geeft ecologisch leven vorm in huis, tuin en daarbuiten. Denise en Johan waren al jaren lid van Velt en via via zijn ze ook bestuurslid geworden van de Zeelse afdeling die 45 leden telt. Toen de plaats van voorzitter vacant was, heeft Denise deze taak op zich genomen. Een taak waar toch heel wat bij komt kijken.
Tien keer per jaar probeert de vereniging een activiteit te organiseren zoals voordrachten, wandelingen, open-tuindagen… Alles in het teken van een gezonde en ecologische voeding & levenswijze.
  Logo Velt
Denise De landtsheer en Johan Verdonck voor De Krulwilg  

Op het terras bij een tripeltje ronden we onze babbel af. Denise & Johan komen allebei uit een katholiek, warm nest maar zijn ook erfgenamen van heel de maatschappelijke evolutie van mei ’68. Hun groene kijk op het leven, hun enthousiasme, hun sociaal engagement is daar ongetwijfeld gekiemd.

Ik neem afscheid van Johan en Denise. Voor hen is De Krulwilg een middel om hun doel te bereiken: er zijn voor mensen die even halt houden onder hun krulwilg.

Mark De Block
09.08.2011

met dank aan de Heem- & Oudheidkundige Kring en Franck De Craecker voor het gebruik van de oude postkaarten

Uit het gastenboek
De Krulwilg heeft ook een gastenboek, een boek vol superlatieven. Ik mocht er even in grasduinen en selecteerde een paar pennenvruchten eruit.

Gisteren een zeer vriendelijk welkom met een drankje! Prima kamer en toilet-badruimte: dus lekker geslapen na een rit van 130 kilometer (Vlaanderen Fietsroute). Vandaag een overheerlijk, uitgebreid ontbijt in een gezellig ingerichte living.
Dus… een echte aanrader!!
Een hotel kan er niet aan tippen!

Het ontbijt in uw zonnige en verlichte kamerwas een feest. We zijn enthousiaste B&B-gasten maar u behoort tot de top-10 van gastvrije en verzorgende gastvrouwen. We trekken weer verder in de regen en hopen dat u fijne gasten blijft houden!

Een hele fijne gastvrouw en prima kamers waar het aan niets ontbreekt. Wie hier niet tevreden is, hoeft niet verder te zoeken, want beter vind je niet. We hebben echt het gevoel een gast te zijn. Bedankt voor alles!

Hartelijk dank voor jullie gastvrijheid, voor de gezellige babbel en een super ontbijt! Jullie zijn toffe mensen! Meer moet dat niet zijn om de batterijen weer op te laden.

  Gastenboek

 

* Vrienden op de Fiets
Vrienden op de fiets wil het recreatief fietsen en wandelen bevorderen. Zij doet dit door er voor te zorgen dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten willen maken, overal onderdak kunnen vinden. Vrienden op de Fiets onderhoudt een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over het gehele land. Dit zijn adressen van particulieren die, meestal in hun eigen woning, een aantal slaapplaatsen voor doortrekkende fietsers of wandelaars beschikbaar hebben. U kunt hier terecht voor logies met ontbijt voor de ‘vriendenprijs’ van € 19 per persoon per nacht (excl. toeristenbelasting)
Ieder jaar geeft Vrienden op de Fiets een nieuw boekje uit met het volledige overzicht van beschikbare logeeradressen. In het boekje 2011 staan meer dan 3600 gastadressen in Nederland. Ook zijn er 300 gastadressen in België en 140 gastadressen in Duitsland, met name in de grensstreek.
Meer info op www.vriendenopdefiets.nl
  Logo Vrienden op de fiets

* Contactgegevens
De Krulwilg – Veldeken 39 – Zele
052.444.725
0473.251.306
www.dekrulwilg.be
denisedelandtsheer@hotmail.com

afdrukken

B&B De Krulwilg - Denise De Landtsheer & Johan Verdonck

 

Thuiskomen

 

© Mark De Block

Krijg je graag een e-mail als de volgende 'Mensen van bij ons' verschijnt?
Ga naar 'Contact', vul je naam en e-mailadres in en gewoon klikken op 'Verzenden'.

Reacties en suggesties zijn altijd welkom