Thuiskomen | Mensen | Beelden | Contact | Zoom

Sabbatical

Herman

& Tineke,

Lisse en Jolente

 

  Jolente, Tineke, Herman en Lisse
Cartoon Globetrotter  

‘Een sabbatical of sabbat(s)jaar is een periode (minimaal een aantal maanden) waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken.’ vertelt ons Wikipedia. Voor de meesten onder ons is een sabbatical een ver-van-ons-bedshow en ik ken zelfs niemand die zo’n sabbatjaar in de praktijk omzette. Tot ik begin dit jaar hoorde dat Herman De Paepe (38) & Tineke Van Damme (36), samen met hun dochters Lisse (9) en Jolente (7) dit schooljaar gaan ‘sabbatten’. Dat sabbatsjaar wordt een reis van 11 maanden naar Zuid-Oost Azië en Nieuw-Zeeland. Mensen van bij Ons, voor een tijdje Ver van Ons…

Herman & Tineke staan allebei in het onderwijs. Hij als leerkracht wiskunde & wetenschappen in het OLVI-Pius X-instituut en zij als onderwijzeres in Pius X-basis. Onderwijsmensen kunnen vrij makkelijk zo’n sabbatjaar opnemen. En dat fameuze jaar begint voor hen op 1 september. Als al hun collega’s terug in de startblokken staan, checken zij in op Zaventem.

Normaal interview ik mensen in hun eigen habitat. Voor één keer was ik genoodzaakt hierop een uitzondering te maken omdat Herman & Tineke sinds 31 juli jl. geen thuis meer hebben want ze hebben hun huis voor 12 maanden kunnen verhuren. Op een zonnige (ja soms scheen de zon in onze oogstmaand weleens) zondagnamiddag sprongen ze even binnen en deden hun verhaal voor mij uit de doeken.

Idee    
Hoe kom je in godsnaam op het idee om een sabbatjaar te nemen en dan nog eens 11 maanden een stuk van onze aardbol te gaan verkennen? vraag ik hen. O, antwoordt Herman, toen ons Jolente één jaar was hebben we samen drie maanden ouderschapsverlof opgenomen en trokken we in september met ons gezinnetje voor een maand naar de Provence. Achteraf beschouwd was dat een heel intense maand waar we allemaal heel mooie herinneringen aan over houden. En dat smaakte naar meer, bekent Herman. Ik droomde van een wereldreis maar toen ik daar met Tineke over sprak, ving ik bot. Ze zag dat echt niet zitten.
Tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren, schreef Willem Elsschot ooit en dat was bij Herman en Tineke niet anders.
  Die wereldreis bleef een droom, zegt Herman, en ook al spraken we er af en toe nog eens over, ik dacht dat het een droom zou blijven.

Tot in september 2012 ik tijdens een repetitie van de Minnezangers een sms’ke kreeg van Tineke met de boodschap ‘Ik zie het zitten’.
Ja, verduidelijkt Tineke, die wereldreis sprak me wel aan, maar ik zag dat praktisch niet zitten. Onze kinderen, de financies want als je de reisbrochures er op na slaat, merk je dat zo’n verre reis stukken van mensen kost. Maar swat, gaat Tineke verder, we hadden voor onszelf de knoop doorgehakt: we doen het. Alleen is zo’n reis van 11 maanden heel iets anders dan twee weken Benidorm en we wisten begot niet hoe we aan de voorbereiding ervan moesten beginnen.

Vragen   Landen
Natuurlijk was er het internet, vervolgt Herman, en we surften naar sites over reizen met kinderen en lazen reisverhalen van gezinnen die tijdens een sabbatjaar geglobetrotterd hadden. Hoe meer we lazen, hoe meer vragen we hadden. En toen was er die reismarkt in Brugge. Daar ontmoetten we mensen die een antwoord konden geven op al onze vragen. We zijn toen met twee koppels (met kinderen) gaan klappen en de mist over onze wereldreis trok langzaam maar zeker weg.
Het idee om alle continenten af te reizen, hebben we toen opgeborgen en gekozen voor Zuid-Oost-Azië én -als je dan toch zo ver bent- ook Nieuw-Zeeland. Azië omdat dit het meest veilig, het budgetvriendelijkst maar ook het meest kindvriendelijk was. De teneur uit al de gesprekken met andere wereldreizigers was vooral maak je geen zorgen, dat komt allemaal in orde want ginds is het leven zo veel simpeler. Echt, vult Tineke aan, na die reisbeurs en die gesprekken met die twee koppels zagen we het echt zitten.
 

Zuid-Oost Azië was ons doel maar dan heb je nog een hele waaier van landen, gaat Herman verder en kiezen welke landen je wil bezoeken was niet makkelijk. We wilden een stuk bergen, ook stranden, maar vooral contact met andere culturen. We hadden al veel gehoord en veel gelezen.

Ik ben toen intensief gaan lezen in de reisgidsen van Lonely Planet en Rough Guide en zo werd de keuze van welke landen we zouden aandoen makkelijker. Als je ons reisplan bekijkt, lijkt het misschien niet erg logisch maar we hebben vooral rekening gehouden met het klimaat. Het was dus een hele puzzel om de Himalaya in de meest gunstige tijd te bezoeken en om niet geconfronteerd te worden met een tyfoon of iets dergelijks. Het weer heeft dus de volgorde bepaald.

Uiteindelijk werd dit ons plan:

September- oktober 2014
November-december 2014 :
December 2014
Januari 2015
Bali
Hymalaya
Cambodja
Laos
Bali, Lombok, Sumbawa, Flores
en de Komodo eilanden
Nepal
Cambodja
Laos

 

Februari 2015
Maart-april 2015
Mei 2015
Juni-juli 2015
Myanmar
Nieuw Zeeland
Australie
maleisie
Myanmar
Nieuw-Zeeland
Australië?
Maleisisch Borneo
Praktisch    
Naast het eigenlijke reisplan waren er nog tal van andere zorgen. Voor een aantal landen heb je een visum nodig. Sommige kan je op voorhand aanvragen, andere pas voor het vertrek naar dat land. Daarnaast namen Herman & Tineke ook een reisverzekering. Je weet maar nooit, zegt Herman, en we wilden echt op safe spelen mocht er iets voorvallen. De meeste reisverzekeringen lopen maar drie maanden en het was echt uitkijken naar een verzekering die elf maanden dekt. En, voegt Tineke eraan toe, dat was echt niet goedkoop maar we wilden daar hoegenaamd niet op besparen.
Het medische aspect van heel de reis was een ander paar mouwen. Voor een degelijk advies namen ze contact op met het Tropisch Instituut in Antwerpen. Dokter Van Gompel heeft hun toen alle nodige adviezen gegeven in verband met inentingen en medicatie. Bij de huisarts kregen we zeven spuiten, zegt Herman en op advies van dokter Van Gompel stelden we ook een hele reisapotheek samen zodat we een beetje op alles voorzien zijn. Je gelooft het of niet, voegt hij er aan toe, maar na de vliegtuigtickets is heel de medische kant van de zaak de grootste kost van onze voorbereiding, eten en overnachten zullen tijdens de reis sowieso de grootste kost zijn.
  Lisse en Jolente krijgen een prik
    Lisse & Jolente
Jolente & Lisse   Hoe heb je dat aan je kinderen verteld, vraag ik hen. O, antwoordt Herman, we hebben er hen al snel bij betrokken. In de bib hadden we wat boeken gehaald over de landen die we gaan bezoeken en samen snuisterden we erin en vertelden hen dat we samen een verre reis gingen maken. Maar, voegde Herman er nog aan toe, ze mochten nog niets tegen mit en pit zeggen.
Diezelfde dag kwamen Hermans ouders even langs en zagen de boeken op tafel liggen. Ha, zei opa Wilfried, ga je op reis? Ja, antwoordde Lisse onmiddellijk, we gaan op wereldreis maar je mag het nog tegen niemand vertellen. Daarmee, lacht Herman, was de kogel door de kerk.
Het aan onze familie vertellen, dat vonden we het moeiljkste, vervolgt Tineke. We waren een beetje bang van de reacties maar dat viel al bij al nogal mee. Alleen de grootouders blijven grootouders. Dat hun kinderen er voor lange tijd op uit trekken tot daar, maar de kleinkinderen een jaar moeten missen, daar hadden ze het iets moeilijker mee.
Budget    

Mag ik eens een onbescheiden vraag stellen, zeg ik tegen onze globetrotters, hoeveel kost dat zo’n reis. O, da’s heel simpel, antwoordt Tineke die zich de voorbije twee jaar heeft bezig gehouden met het opstellen van hun budget, je kan er een heel schone auto mee kopen. Een auto is voor ons niet zo belangrijk.
We hadden op voorhand onze reis grosso modo begroot en toen heel ons budgetplan was opgesteld hadden we maar een verschil van enkele honderden euro met het bedrag dat we vooropgesteld hadden.

En hoe lukt dat? vraag ik nieuwsgierig als ik ben. Heel simpel, zegt Herman, we verhuren ons huis voor een jaar, we hebben ons kindergeld en krijgen ook nog een kleine tegemoetkoming voor onze loopbaanonderbreking. Daarnaast hebben we ook twee jaar lang gespaard en vrij zuinig geleefd. Maar, vervolgt Herman, Azië is echt goedkoop. Om je een voorbeeld te geven als we aankomen op Bali hebben we voor vier dagen een hotelletje uit de betere middenklasse geboekt.

 

Een mooie kamer met aparte badkamer en een zwembad aan het hotel. Daar betalen we slechts 32 euro per nacht voor heel ons gezin. Maar we gaan niet altijd op hotel. Meestal kijken we uit naar B & B of low-buget-guesthouses en daar vallen de prijzen nog meer mee.

Ons huis verhuren was een conditio sine qua non wilden we op reis gaan. In september 2013 hadden we het te huur gezet bij het immokantoor en we hoopten dat het tegen april verhuurd zou zijn. Mocht dit niet het geval zijn zouden we een groot kruis over onze droom moeten maken want op die bron van inkomsten hadden we echt gerekend. Maandenlang hoorden we niks tot het in februari plots verhuurd was. Eerlijk gezegd, bekent Herman, dat was een pak van ons hart. We hebben ons huis gemeubeld verhuurd maar alle huisraad hebben we op zolder weggeborgen. Ja, gaat Tineke verder, heel de maand juli hebben we als het ware grote kuis gehouden en heel veel oude spullen gewoon weggedaan. We waren die maand kind aan huis in het containerpark. Maar het is ons gelukt.

Ik ga op reis en ik neem mee…   Spreuk All you need is less

Bagage? Dat was nog zo’n praktisch probleem, zegt Tineke, Als je met het vliegtuig gaat is er een maximum van 20 kilo per persoon. Het was dus uitkijken wat we meenemen en wat niet. Van vele mensen kregen we de raad om zo weinig mogelijk mee te nemen, je hebt altijd te veel bij, wisten ze ons te vertellen.

Als je op reis gaat voor twee weken neem je voor iedere dag een propere onderbroek mee, als je voor 11 maanden weg bent, ligt dat een beetje anders. We hebben maandenlang aan onze lijst gesleuteld van wat wel, wat niet. Je hebt sneller 20 kilo dan je denkt. Maar we denken, gaat Tineke verder, dat we in Azië wasserettes genoeg gaan vinden die onze was voor hun rekening nemen en sommige zaken kan je snel zelf in een sopje steken.
We hebben twee grote reistassen op wieltjes en vier rugzakken en daar moet heel ons hebben en houden in. Als we daar uitstappen maken kunnen we het grootste gedeelte van onze bagage in ons guesthouse achterlaten zodat we niet alles altijd moeten meesleuren.

 
Communicatie   School
In 2014 een wereldreis maken is niet meer te vergelijken met een wereldreis dertig jaar geleden. Nu is er het internet, je hebt Skype, Facebook… de wereld is een klein dorp geworden. Die moderne communicatiemiddelen maken het voor Herman & Tineke ook makkelijk om contact te houden met het thuisfront. Ze hebben een laptop en een tablet bij en wifi blijkt in Azië bijna nergens een probleem te zijn. Ja, lacht Herman, we hebben onze ouders leren skypen. We hebben daarnet nog even geoefend en het lukt vrij aardig. Mijn vader zit sinds vorige week ook op Facebook zodat hij ons ook daar kan volgen. En natuurlijk is er ook nog onze blog waarop onze belevenissen in woord en beeld komen.
Qua taal is Herman ervan overtuigd dat je in Azië met Engels heel ver geraakt. Ben je zo vlot in het Engels, vraag ik hem. Ik kan mijn plan trekken en ik vermoed dat we op het zelfde niveau zitten van de mensen ginds.
We zijn in Europa een stukje verwend met de euro, in Azië heeft ieder land nog zijn eigen munt. Hoe doe je dat, vraag ik hen. Vanuit België nemen we een pak dollars mee omdat je daar overal mee terecht kan en voor de rest kan je bijna overal geld uit de muur halen met Visa-, Master- of Maestrokaart.
 
Lisse en Jolente komen er ook even bijzitten. En wat vind je van die wereldreis, vraag ik hen. Heeeeeeeel leuk, antwoorden ze in koor.

En wat is er dan zo leuk aan? O, zegt Lisse heel eerlijk omdat ik een heel jaar lang niet naar school moet én omdat ik heel veel ga zien.

Dat van die school is niet helemaal waar natuurlijk. De twee meisjes zijn nog altijd leerplichtig en dus moeten Herman & Tineke zorgen voor ‘thuisonderwijs’. Voor twee leerkrachten mag dat zeker geen probleem zijn. Van de school kregen ze alle boeken en werkboeken voor taal, wiskunde en wero mee. Ja, zegt Herman, die boeken wegen alles samen zo’n 10 kilo. We hebben ons voorgenomen om iedere dag een les te geven zodat ze zeker niet achter zijn als ze volgend jaar terug in de klas zitten.
Ook hebben ze hun eigen bib mee. Op hun twee e-readers zitten zo’n 1500 boeken zowel voor hen als voor de kinderen. Ook de reisgidsen van Lonely Planet en Rough Guide vindt Herman daar terug.

Het gezin met pak en zak   Missen
 

Wat ga je missen? vraag ik hen. Niet veel, denkt Herman, onze familie die ga ik missen ook al hebben we via skype regelmatig contact en misschien de repetities van De Minnezangers op woensdagavond. Of misschien een gezellige avond bij vrienden waarbij je grapjes kan maken in je eigen taal… Maar voor de rest weet ik het niet, bekent hij, ik ben eigenlijk benieuwd naar wat ik ga missen. Wat ik zeker niet zal missen is mijn huis, mijn fiets, ook al ben ik een fervente fietser. Ook mijn werk niet, ook al doe ik dat graag. En tenslotte zijn het maar elf maanden, we komen heus wel terug, we gaan er niet blijven

Verwachting

Twee jaar lang waren Herman & Tineke zwanger. Die voorbereiding, die planning was op zich ook erg plezant, zegt Tineke. Iedere week was er wel wat nieuws. En nu eindelijk is het bijna zover. Op maandag 1 september nemen ze op Zaventem het vliegtuig naar Kuala Lumpur. Is dat ook met Malaysia Airlines? vraag ik verbaasd. Ja, lacht Herman, maar het is niet meer de MH 17, het is de MH19. En, voegt Herman er lachend aan toe, we vliegen niet over Oekraïne, we vliegen over Syrië.
Hun verwachtingen zijn hooggespannen voor de reis van hun leven. Nepal & de Himalaya staat met stip op 1. Dat wordt ongetwijfeld het hoogtepunt (letterlijk én figuurlijk) van hun reis. Toevallig, vertelt Herman, ben ik in contact gekomen met een oud-sherpa die tijdens een afdaling van de Mount Everest noodgedwongen moest overnachten en door de vrieskou zijn vingers en een deel van zijn tenen is kwijtgeraakt. Die man heeft nu een guesthouse en begeleidt trips voor kinderen in het hooggebergte. Ik kijk er al naar uit, zegt Herman.
Voor de rest  hebben we de tijd aan ons. Er moet niets, alles kan. Is het ergens goed, kunnen we langer blijven, bevalt het ons niet, dan pakken we onze biezen.

Ik word een beetje stil bij dit mooie verhaal van vier mensen met een droom die werkelijkheid wordt
en ik betrap me op een lichte vorm van jaloersheid.

Herman & Tineke, Lisse & Jolente, ik wens jullie van harte een zalige reis!

Bij een pintje babbelen we nog wat na en maken nu al een afspraak
voor een tweede interview ergens in de oogstmaand van 2015.
Dus… come and see next year!

Mark De Block
19-08-2014

P.S.:
1. Als je graag de belevenissen volgt van onze vier globetrotters kan je inschrijven voor de nieuwsbrief. Gewoon surfen naar
www.tangatanga.com/tinekehermanlissejolente
en je inschrijven.

2. Mocht je er zelf aan denken om ook zo eens een uitstapje te maken dan vind je hieronder alles wat je best meeneemt.

Documenten

 • Nationaal en Internationaal paspoort
 • Visum
 • Bankkaarten
 • Mutaskaart
 • Pasfoto’s
 • Nationaal en Internationaal rijbewijs

Bagage

 • 2 reistassen met rolsyteem en draagsysteem ‘Eagle Creek’ voor kledij en schoolgerief
 • 4 dagrugzakken
 • Geldbeugel voor op de buik
 • Organiser zakjes Eagle Creek
 • Beschermhoezen rugzak

Kledij:

 • petjes/hoed
 • 5 t-shirts per persoon waarvan 2 t-shirts met korte mouwen 2 zonder mouwen en 1 met lange mouwen
 • shorts
 • lange broeken
 • sarong
 • zwembroeken /bikini’s/ badpak
 • 1 sweater met kap per persoon
 • 1 softshell voor de kinderen
 • 1 regenjas per persoon
 • 4 buff’s
 • 6 onderbroeken per persoon
 • 2 BH’s
 • 2 paar kousen per persoon
 • 1 paar sandalen per persoon
 • 1 paar trekkingschoenen per persoon

Toiletgerief

 • Natte doekjes
 • 2 sneldrogende handdoeken: kleine en grote
 • 4 tandenborstels
 • Tandpasta kinderen en volwassenen
 • Borstel en kam
 • Speldjes en elastiekjes
 • Nagelknipper
 • Pincet
 • Scheermesjes
 • Shampoo
 • Douchezeep
 • Toiletzak
 • Deodorant
 

 

Electro

 • Opladers
 • Reservebatterij fototoestel
 • 2 wereldstekkers
 • duostekker
 • MP3, oortjes (dubbele)
 • 1 laptop
 • 1 tablet
 • 2 externe hardeschijf en memorysticks (ebooks, films, muziek, documenten)
 • 2 e-readers (met digitale reisboeken)
 • Canon 450D + Olympus (Lisse)+ Canon (Jolente)
 • 2 smartphones
 • kaartlezer

Allerlei

 • Naald en draad
 • Veiligheidsspelden
 • Touw
 • 4 Petzl hoofdlampen
 • Paraplu
 • 4 lakenzakken
 • Ducktape
 • Spanbandjes
 • Oordopjes
 • 4 zwembrillen
 • Kaarten, UNO
 • knutselpapier, stickers, stiften, balpennen, kleurpotloden, schaartjes en lijm
 • Zakmes
 • Linnenzak voor vuile was
 • Reiswaslijn
 • Plastic zakjes
 • Schoolboeken en schriften
 • 4 zonnebrillen
 • Cijfersloten en karabiniers voor rugzakken
 • Point it boekje

 

 

 

 

 

 


© Mark De Block

Thuiskomen